Jedinečná kávová edice. Jen u nás! Vyberte si z různých motivů.

Recenze: Do ruky

archiv revue
Pokud si pod pojmem jídlo z ulice představíte mastné langoše nebo párky v rohlíku, budete se divit, co všechno se dá vykouzlit. Stačí pár dobrých nápadů a na světě jsou delikatesy, na kterých si pochutná celá rodina. A protože patroni této unikátní kuchařky jsou chlapi, těšte se na pořádnou baštu.

Upřímně řečeno, na trhu je tolik kuchařek, až člověk neví, po čem sáhnout. Přijít s něčím originálním je v dnešní době velice těžké, ale Daniele Turecké se to povedlo na výbornou. Do ruky má podtitul „Český streetfood nejen pro chlapy“ a po několika stránkách vám bude jasné, že tohle není jen tak ledajaká kuchařka. Knihu vydalo nakladatelství CPress a existuje několik dobrých důvodů, proč si ji přečíst.

Většina kuchařek má klasické schéma. Najdete v ní recepty, seznam ingrediencí a více či méně povedené fotografie. Do ruky potěší nejen amatérské kuchtíky, ale také fanoušky bulváru. Autorka totiž požádala o pomoc několik známých tváří z českého showbyznysu a zároveň gastronomie. Tihle pánové se stali patrony jednotlivých kapitol a sami si mohli vybrat téma, které je jim blízké.

Lukáš Hejlík se proslavil svou gastromapou, Marek Pavala vstoupil do povědomí díky soutěži ve vaření a zpěvák Ben Cristovao je známý díky porotcování v pěvecké soutěži a také díky svému životnímu stylu. Do ruky je kuchařka pro opravdové chlapy, kteří si dokážou užívat života a kašlou na počet kalorií. Ženské čtenářky budou možná zděšené tím, co pánům tvorstva chutná, a vůbec se nebudu divit, když jejich pokrmy označí za čuňačiny. Nebo si dokážete představit, jak se na ulici s chutí zakousnete do hamburgeru plněného syrečky?

Všichni patroni i autorka jídlo milují, přesto ke stravování a vaření přistupují s nadhledem. „Do ruky“ dokazuje, že i jídlo může být legrace. V knize najdete celkem padesát receptů, přičemž všechny jsou z lehce dostupných a levných potravin. Daniela Turecká pochopila, že chlapi nemíní stát dlouhé hodiny u plotny. Její recepty jsou rychlé, jednoduché a zároveň originální. V úvodu každé kapitoly najdete rozhovor s jejím patronem a díky tomu se dozvíte řadu intimních detailů z jejich soukromí.

To, co mě na knížce bavilo nejvíc, je její jazyk. Patroni mluví tak, jak jim narostl zobák, a nijak nemají potřebu používat spisovné výrazy. Něco vás možná pohorší, něco si vyslouží zvednutá obočí, ale v tomhle ohledu je Do ruky naprosto autentická. Takhle chlapi prostě mluví a my se necháme rádi pozvat do světa bonmotů, neologismů i naprostých absurdit. Díky zvoleným výrazům budete kuchařku vnímat všemi smysly a ucítíte, jak vám začíná škrundat v břiše. Do ruky si nehraje na vyšší gastronomii, ale naopak využívá jídla, která jsou běžně k dostání ve stáncích s rychlým občerstvením.

Na své si přijdou milovníci langošů, bramboráků i klobás. Překvapivě tu najdete i recepty na sladká jídla a chybět nesmí ani jídla inspirovaná zahraničními kuchyněmi. Díky téhle knížce zjistíte, že i párek v rohlíku se dá udělat tak, aby byl cool a sexy. S jídly z kuchařky Do ruky budete působit světově a ostatní pochopí, že se vyznáte. Překvapí vás, jaká maličkost jídlo pozvedne o několik tříd, a jak málo stačí k tomu, aby se ze zatracovaného pokrmu stalo něco, co nadchne i vyznavače zdravého životního stylu. Jediný problém bude rozhodnout se, které jídlo si uvaříte jako první.

Autor: Veronika Černucká

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Do ruky

0.0 0
od 249
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Není snadné vybrat z nepřeberného množství knih, které každý měsíc vycházejí, ty nejlepší. A ne každému se líbí to samé. My jsme se opět snažili vytipovat novinky, které by mohly zaujmout co nejvíce čtenářů.
Vyhrajte thriller, který je osvěžujícím způsobem jiný. Děj se odehrává během několika hodin a má několik paralelních dějových linií. Zajímavé exkurzy do tématu mimické rezonance jsou důmyslně zakomponovány do děje a nijak neubírají příběhu na napětí.
Prémiový obsah
číst více
Druhá kniha nebývale uchopeného cestopisu slovenské sinologičky Dominiky Sakmárové mě opět položila na lopatky, v tom nejlepším slova smyslu.