Pohodový týden s KNIHCENTRUM.CZ

archiv revue
Pohodový týden začíná pohodovým pondělkem, a proto jsme tu my s novými tipy a nápady. Vyzkoušejte něco nového, za to přece nic nedáte....

A už je tu druhá polovina května, kdy už má být to pravé jaro a my pracovat na zahradě, nebo se povalovat na zahrádkách u dvojky či piva. Letos nám sice zahrádky konečně otevřeli, jenže máme tak trochu chladnější jaro. Pojďte si raději číst. Máme pro vás jeden jarní tip, pak vás trochu rozhýbáme, a pak si dáme něco dobrého na zub. Samozřejmě, slovo dostane i náš pes Kuky, toho by se nikdo neodvážil ignorovat... 😊 Vyzkoušejte s námi zase nějaký nový recept nebo činnost a mějte dobrou náladu, stejně jako my.

Není nad dobré nápady


Jaro je v plném proudu. Kvetoucí stromy dodávají i městům nádech romantiky a všechno vypadá tak nějak svátečně. Rozkvetlé louky jsou jako balzám na duši. Ne všichni to ale vnímáme stejně. Například pampelišky - zrovinka je jich všude plno. Malé holčičky je milují a prosí maminky, aby jim pomohly uplést věneček. Někdo jiný je vnímá jen jako prachsprostý plevel a běda, jestli k němu nějaká pampeliška vpadne na zahradu! No a někdo je zbožňuje, vždyť jsou to léčivky od kořene po květ, a dává si pampelišky k jídlu. Ovšem nejen pampeliškami živ je člověk. Jaro je nesmírně bohaté na rostliny všeho druhu, plevelů či léčivek. A jaká škoda, že o nich mnohdy tak málo víme. Proto není nic snadnějšího, než si vytvořit vlastní herbář. Není to žádná věda. Naopak, je to zábava mít doma knihu sušených vzpomínek. Obzvlášť, když vám s tím pomůže Můj první herbář z nakladatelství Bookmedia. Málokdo si uvědomuje, že rostliny, které jsou správně usušené, mohou vydržet i několik tisíc let! Čím je tedy herbář starší, tím má větší hodnotu. A až zase budou někdy venku plískanice, stačí si ho otevřít, vzpomenout si na to, kdy jste co utrhli a budete mít jaro vlastně pořád doma. 😊




Buďme v kondici

Přichází čas, kdy se nám konečně otevírají fitka. Spousta z nás se jistě těší, že se opět hodíme do formy. Pro ženy, které chtějí začít od začátku a nejlépe ještě zvýšit svou sílu i sebevědomí, bych doporučila knihu Ukaž svou sílu. Je to kompletní příručka s radami, jak bychom měli vyvážit svůj jídelníček podle typu postavy, proč je dobré budovat sílu, namísto toho, abychom jen stále a dokola hubly. Cviky se provádí s použitím základních pomůcek, jako jsou vlastní váha, činky, kettlebell a medicinbal. A největší výhoda je, že není třeba platit si drahého osobního trenéra. Kniha obsahuje kompletní 9měsíční plán. Ten nám dá potřebný základ a to, jak se dále budeme zlepšovat, si každý může určit dle libosti sám. Každá z nás může vypadat skvěle, stačí jen trocha odhodlání, a hlavně tvrdě makat! Tak pojďte do toho, plavková sezóna se blíží. 😊



Vaření nás baví

Tento týden si upečeme slaný koláč - Cibulový quiche, na který už se nějakou dobu chystám péct. Recept jsem vzala z kuchařky Loudavé vaření – recepty pro pomalý hrnec.  Přiznám se, že pomalý hrnec nepoužívám, ale pokud máte doma pomalý hrnec určitě doporučuji použít. Při vaření dochází k zvýraznění přirozené chuti potravin. V kuchařce najdete základní, rychlé a chutné recepty bez použití pomalého hrnce. 

 Cibulový quiche                   

Těsto: 330 g hladké mouky, 170 g másla, 6 g soli, 1 vejce, 60 ml vody
Náplň: 3 větší cibule, 200 g smetany ke šlehání, 100 g tvrdého sýry, 2 vejce, sůl dle chuti
Postup: V míse promíchejte vodu, sůl a vejce. Poté přidejte mouku a máslo a propracujte v hladkou hmotu. Výsledné těsto by nemělo být příliš mazlivé, ale zároveň nepatří mezi ta vysloveně tvárná, takže práce s ním vyžaduje trošku trpělivosti. Těsto dejte odpočívat do lednice a v mezičase si připravte náplň.

Cibuli nakrájejte na plátky či půlkolečka, použít můžete jak bílou, tak i červenou. V míse promíchejte smetanu ke šlehání a vejce. Přisypte nastrouhaný sýr a nakrájenou cibuli. Chcete-li, můžete ještě dosolit, ovšem pozor na to, že sýr sám o sobě bývá již dost slaný. Nepoužila jsem pomalý hrnec, ale klasickou koláčovou formu, kterou jsem vyložila pečícím papírem. Do připravené formy namačkejte připravené těsto tak, abyste zároveň vytvořili okraje – výška cca 2–3 cm. Do připraveného korpusu nalijte náplň a pečte na 160 °C přibližně 60 minut. Tento slaný koláč se výborně hodí jako teplý předkrm nebo ke svačině pro návštěvu. 😊




Vyčmuchané knižní tipy



Kuky se nechal slyšet, že v dnešním světě je docela těžké žít, protože kdo si má pamatovat všechna ta pravidla, kdy mít náhubek, kdy ne, co se smí, co se nesmí, co se brzy bude smět, či naopak nesmět. 😊 Jednomu z toho jde hlava kolem, a to ani nemusí být pes, takže je prostě nejlepší pustit všechna ta "musíš" a "nesmíš" úplně z hlavy, než to člověku i psovi pokazí definitivně náladu. 😊 A proto je dnešním vyčmuchaným knižním tipem fantasy, ve které opravdu nikdo nebude mít na čumáku respirátor. 😊 Když se začtete do série Naslouchač, zapomenete na všechno, co se kolem nás děje. Nedávno vyšel poslední díl trilogie Nasterea, což nám dává možnost, přečíst si celou sérii najednou a nečekat, až po nekonečné době vyjde další díl. Pojďte do toho s námi, tahle série stojí za přečtení. Stačí klik a můžete ji mít. A to je pro dnešek všechno, další pokračování bude zase příští týden. Packu na to! 😊




Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Pampelišky k jídlu
Čeština

Pampelišky k jídlu

0.0 0
250 205
Na vyžádání
Čeština

Faja (2. díl)

5.0 5
299 245
IHNED odesíláme
Čeština

Naslouchač

4.2 5
299 245
POSLEDNÍ KUSY
Čeština

Ukaž svou sílu

0.0 0
499 424
Vyprodáno
Čeština

Můj první herbář

0.0 0
299 245
Nedostupné
Čeština

Nasterea

4.0 4
429 352
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Svátek všech maminek klepe na dveře! Obdarujte ji nezapomenutelným zážitkem s naší speciální kávovou edicí. Přidejte k tomu knihu plnou dobrodružství nebo romantiky a nezapomeňte využít slevový kód MAMINKA. Několikanásobná radost je zaručena!
Nosíte náramky z minerálů? Sbíráte kamínky na dovolené nebo obdivujete sochy detailně vytesané z žuly či mramoru? Horniny a minerály jsou všude kolem nás a mohou působit nejen esteticky. Používají se ve stavebnictví, sochařství i malířství, šperkařství a mincovnictví, ale také v předmětech každodenní potřeby či ve zdravotnictví. Jak to ale s jejich vznikem vlastně je? Kde se minerály a horniny na planetě Zemi vzaly nebo jak vznikly zkamenělé rostliny, živočichové i celé stromy? Některé kameny se staly posvátnými, kdežto jiné jsou zajímavou kuriozitou, kterou denně navštěvují houfy turistů. Svět hornin a minerálů je velmi rozmanitý. Vzpomenete si, který minerál denně používáme a lidské tělo nefunguje správně ani bez něj, ani s jeho přemírou?
O tomhle člověku lze skutečně říct, že umí splynout s přírodou. To, jak popisuje, jak jej zvířata tolerují, jak ho nechávají je pozorovat, je úžasné. Díky tomu je vlastníkem mnoha unikátních fotografických snímků a o radost z nich se dělí se svou ženou. Má selfie s liškou (ne ochočenou!), má zachyceného hranostaje se svou kořistí a řadu dalších fotek, které rovněž najdete v knize.