Životní styl ohleduplný ke zvířatům, přírodě a lidem

archiv revue
Je pro vás svět veganů záhadou? Co je vede k tomu většinovou společností nepochopitelnému kroku vzdát se masa, mléčných výrobků, medu a vajec? Pojďme si to dnes, při příležitosti Mezinárodního dne veganství, poodkrýt.

Jak jsme si prozradili v úvodu, vegani nejí nic, co obsahuje něco živočišného. Rostlinná strava nezahrnuje jen ovoce a zeleninu (a zdaleka pak ani pouze trávu, na což narazíme v mnoha vtípcích směřovaných na vegany 🙂). Na výběr je z mnoha rozličných věcí a jídelníček může být bez problému plnohodnotný. Tento životní styl ovšem není jen o jídle. Týká se i módního průmyslu (kůže, vlna), kosmetiky a léčiv (testování na zvířatech), zábavy (využívání zvířat v cirkusech), nesouhlasu s pochybnými praktikami myslivců (norování), nepodporování množitelů domácích mazlíčků, kteří na nich vydělávají a dalších.    

 

Proč to všechno?

Primární důvod je morální a etický – prozření, nesouhlas s chováním ke zvířatům, láska ke zvířatům bez rozdílu a soucit s nimi. Zacházení s živými bytostmi napříč mnoha sférami – ve velkochovech, v myslivosti, cirkusech, zoo, pokusných laboratořích atd. – neodpovídá možnostem ve vyspělých státech 21. století. Podmínky, v nichž nuceně musejí přežívat tzv. hospodářská zvířata, jsou nehumánní, zvířata jsou člověkem uměle vytvořena s vědomím, že uspokojí něčí chuťové buňky. Nenásilně a pravdivě to vykresluje titul Skutečný život hospodářských zvířat ilustrátorky Leny Zeise. Pro testování existují jiné metody a pokusy na zvířatech jsou jen jednou z variant. A takto můžeme v poodhalování využívání zvířat pokračovat dále. Někteří lidé si toto plně uvědomují a udělají krok, který není nijak těžký – přestanou tento byznys podporovat.

K vyjmenovaným pohnutkám se pak přidruží ohled na zdraví – zlepšení zdravotního stavu poté, co se tělo očistí od látek v živočišných potravinách, zaznamenala řada veganů – anebo ekologii.

 

Přejde-li někdo na rostlinnou stravu, bývá to pro jeho rodinu či známé šok a mnohdy se to sejde s nelibostí. Proč je okolí tolik zaskočeno, vysvětluje česká psycholožka Eva Grestenbergerová ve své knize Zvířata jsou k sežrání.

 

V minulém roce vyšla skvělá příručka dlouholetého vegana Pavla HoudkaJak na veganství. Užitečná je v mnoha ohledech. Podává podrobné informace o vitamínech, které by si měl každý vegan hlídat, a o tom, co nevynechávat z jídelníčku. Rovněž srozumitelně vysvětluje tento životní styl široké veřejnosti.

 

To, že se rostlinně se stravující nemusejí v jídle omezovat, dokazuje řada kuchařek. Pro někoho je lepší sáhnout po kuchařkách českých autorů jako například:

Vegan recepty Hravě a zdravě všestranně nadané Moniky Brýdové,

Zdravě jíst sympatické Lenky Špaček,

Luštěniny ze Svatojánu optimistické Evy Francové,

Tak trochu jiná kuchařka kulinářky Camie a její maminky,

Atlas polévek šéfkuchařky Světlany Synákové.


 

Jiný se raději seznámí s recepty zahraničních kuchařů:

Lahodně s Ellou Veganská kuchařkaElla Woodward,

Super jednoduché veganské sýryJanice Buckingham,

RAW veganské nepečenívon EUW Emily.



 



Chcete-li se dozvědět více o fauně, ponořte se do úžasného čtení Pozoruhodných objevů ze světa zvířat autorů Ingrid Newkirk a Genea Stonea. Zjistíte, že zvířata disponují ohromující inteligencí, empatií a vynikají v komunikaci. Předmluvu napsala Mayim Bialik, neurobioložka a protagonistka seriálu Teorie velkého třesku.

Tematicky s tím souvisí i publikace Mrtvá zóna Philipa Lymberyho, který je univerzitním profesorem a ředitelem jedné z největších mezinárodních organizací pro ochranu hospodářských zvířat. Dostatečný přísun informací získáte i z knih německého lékaře Ruedigera Dahlkeho. Věnuje se celostní psychosomatice a psychoterapii. Zaujmout vás mohou například e-knihy Tajemství životní energie ve veganské stravě či Stávám se veganem.

O svém přechodu na rostlinnou stravu vyprávějí i dva bratři – Matt a Phil Lettenovi. Vodka je veganská je vtipně a s nadhledem napsaná kniha mužů, kteří mají v oblibě živé tvory a chtějí být zdraví a v kondici.  

-mar-

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
RAW veganské nepečení
Čeština

RAW veganské nepečení

0.0 0
399 327
Vyprodáno
Čeština

Super jednoduché veganské sýry

0.0 0
299 245
POSLEDNÍ KUSY

Luštěniny ze Svatojánu

4.0 1
od 249

Tak trochu jiná kuchařka

5.0 2
od 249
Čeština

Zdravě jíst

5.0 2
279 229
IHNED odesíláme
Čeština

Veganská kuchařka

5.0 1
189 161
IHNED odesíláme
Čeština

Obilovinová kuchařka

0.0 0
449 368
IHNED odesíláme
Čeština

Atlas polévek

0.0 0
349 286
IHNED odesíláme
Čeština

Lahodně s Ellou Veganská kuchařka

0.0 0
399 339
Vyprodáno
Čeština

Vodka je veganská

0.0 0
369 303
Vyprodáno
Čeština

Jak na veganství

0.0 0
399 327
IHNED odesíláme
Čeština

Mrtvá zóna

0.0 0
369 303
Vyprodáno
Čeština

Skutečný život hospodářských zvířat

5.0 1
209 171
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Vyhrajte rodinnou vstupenku do Dinoparku, kde můžete navštívit unikátní atrakce a nahlédnout do hluboké historie pravěku.
Prémiový obsah
číst více
Rok 1975. Temné lesy severního Michiganu. Podivný ústav pro choromyslné. Dívky, které se ztrácejí. Pokaždé to jsou drobné blondýnky se světlýma očima. Policisté, kteří se kvůli nim rozhodně nepřetrhnou. Zoufalí rodiče a jeden novinář, co se rozhodne odhalit pravdu za každou cenu.
Fascinující badatelská práce aneb Heydrich, jak jsme ho dosud neznali!